EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. EMDR is geschikt om in te zetten bij kinderen, jongeren en adolescenten.

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces in gang gezet. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Hierbij kan het gaan om een visuele (een verlichte stip volgens met de ogen), auditieve (klikjes die via een koptelefoon om de beurt links en rechts worden gehoord) of tactiele (via klikjes in de hand of tapping) stimulus. De therapeut zal dan vragen de aandacht op de stimulus en de herinnering te richten.

De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in de gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt. Door de behandeling met EMDR wordt de traumatische ervaring op een andere wijze opgeslagen in het lange termijn geheugen waardoor de herbelevingen en andere klachten die een kind heeft zullen verdwijnen. Het is niet mogelijk om (nare) ervaringen volledig te wissen maar door de EMDR verdwijnen de vervelende gevolgen die het kind ten tijde van de behandeling nog heeft.

Zie voor meer informatie: www.emdrkindenjeugd.nl

 

Onderstaande links verwijzen naar filmpjes over EMDR bij kinderen en adolescenten:

https://youtu.be/N9zLRIWHaT4

https://youtu.be/1wrKTh1YxvA